Byens første kvinnelige blikkenslager

Ivanna Hammerø (17) ble denne uken ansatt som Lillehammers første kvinnelige blikkenslagerlærling. –Det er viktig og ikke bare følge strømmen, men utdanne seg til noe man faktisk ønsker å drive med, sier hun.

Første beslag: Ivanna kan stolt vise frem det første pipebeslaget hun har laget hos Lillehammer ventilasjon.

Når Ivanna skulle velge yrkesretning på VGS, visste hun at hun ville jobbe med noe praktisk.

-Jeg har ikke lyst til å sitte inne på et kontor hele dagen, sier hun. Valget falt på blikkenslagerfaget, noe daglig leder i Lillehammer Ventilasjon applauderer.

–Det er utrolig artig for oss å få inn ei jente, og spesielt når hun er så flink i det hun driver med, sier Morten Knarrum.

Guttejente

Ivanna forteller at hennes valg om yrkesretning har blitt godt mottatt av venner og familie. –Jeg har alltid vært en guttejente, så de fleste så nok dette komme, sier hun. At valget falt på akkurat blikkenslager, var litt tilfeldig. –Jeg startet på bygg og anleggsteknikk og leste først da om blikkenslageryrket på utdanning.no. Jeg syntes det virket interessant, sier hun og forteller at hun var eneste jente i klassen første året på videregående. Det var ikke noe problem, jeg ble tatt minst like seriøst som guttene i klassen – om ikke mer, sier hun. I løpet av de to årene på videregående, har hun allerede vært i praksis hos to andre blikkenslagerfirmaer.

Oppfordring til jenter

Ivanna har en klar oppfordring til andre jenter som skal velge yrkesretning: -Ikke tenk på at du må holde sammen med venninnene dine. Du møter dem uansett, og du blir kjent med nye mennesker. Det viktige er at du velger noe du har lyst til å gjøre, ikke at du får se venninnene dine hver dag. De er der uansett, sier hun. I en klasse på 14 elever var hun den eneste jenta på bygg og anleggsteknikk, men forteller at hun både fikk nye venner i klassen, samt møtte de andre vennene sine både på skolen og på fritiden.

Godt mottatt

Lillehammer Ventilasjon er et av Lillehammers eldste blikkenslagerfirma med 20 ansatte. -Som lærlingbedrift er det viktigste for oss å få inn søkere. Om det er en gutt eller ei jente, spiller ingen rolle. Vi tar inn den flinkeste, og denne gangen var det deg, sier Morten Knarrum til Ivanna, som tydelig er blitt godt tatt imot på sin nye arbeidsplass. Her skal hun jobbe som lærling i to år før hun kan gå opp til svenneprøve. –Et svennebrev er viktig, har du dèt kommer du langt, sier Knarrum. På jobbene Ivanna har vært med ut på, har hun fått kommentarer om at det er tøft av henne å velge et slikt yrke som jente, og hun mottar respekt og anerkjennelse fra både kollegaer og kunder.

Ingen begrensninger

For ei 17 år gammel jente på knappe 160 cm er de fysiske begrensningene åpenbare. Materialene en blikkenslager jobber med er ofte store og tunge, og arbeidsplassene ikke alltid optimale, da de jobber både på tak og i trange rom. Likevel tror hverken Morten eller Ivanna at hun har noen større utfordringer i arbeidsdagen som blikkenslager enn de mannlige kollegaene hennes. –I arbeidet vi gjør, er sikkerhet viktig. Er det noe som er tungt så får man heller være to om jobben, sier Morten. Ivanna mener også hun tvert imot kan ha fordeler som jente i håndverkerbransjen. –Jenter kan ofte være nøyere i arbeidet sitt og perfeksjonere det vi driver med, sier hun og kan stolt vise frem et pipebeslag hun selv har vært med å lage. –Jeg får hjelp hvis jeg ber om det, og har ingen problemer med å få gjort det jeg skal gjøre. Hun har i løpet av sin første uke som lærling vært med på en del utvendig arbeid, laget pipebeslag og montert takrenner. –Det morsomste er nok utvendig arbeid, men ventilasjon er gøy å drive med det også, sier hun.

Godt miljø

Morten Knarrum har vært daglig leder i Lillehammer Ventilasjon siden 2010. Han sier de er opptatt av et godt miljø på arbeidsplassen og at de med glede tar inn flere jenter i fremtiden for å øke mangfoldet og dermed arbeidsmiljøet. –For oss er det viktig å gi alle en sjanse. Hvis man liker å jobbe med fingrene og har et godt håndlag er dette absolutt en vei å gå, sier han og kan love både en variert og spennende arbeidsdag.

Del innlegget på: