Da koronakrisa rammet Norge fryktet lærlingen Ivanna (19) at fagprøven skulle ryke. Men så fikk hun en gylden sjanse

Ivanna Hammerø Mykleby begynte som blikkenslager-lærling for to år siden. Da hun fikk muligheten til å ta svenneprøven på en jobb de hadde fått bestilt inn på arbeidsplassen, tok hun sjansen.

Artikkel publisert på GD.no av Elin Kristiansen Moen 09.05.2020. Link til artikkel her (krever innlogging)

Ivanna Hammerø har blitt godt vant med de store maskinene de bruker til å knekke stål i løpet av to år som lærling hos Lillehammer Ventilasjon. Foto: Elin Kristiansen Moen

I to år har attenåringen med sine knappe 160 cm på strømpelesten klippet stål, montert ventilasjon og klatret på tak. Alt for å klare svenneprøven som blikkenslager. Den besto hun med glans.

Sårbar gruppe

– Det har vært moro å få ei jente gjennom hele lærlingløpet, og at hun nå står med svennebrev, sier daglig leder i Lillehammer Ventilasjon Morten Knarrum.

Morten Knarrum har for første gang på sine 10 år som daglig leder i Lillehammer Ventilasjon fulgt en kvinnelig blikkenslagerlærling frem til svenneprøven. Foto: Elin Kristiansen Moen

De har som mange andre vært gjennom en tøff periode, med hele og delvise permitteringer. Det har vært mindre tilgang på jobber enn vanlig, men spesielt én ordre bedriften fikk var som skreddersydd for Ivannas svenneprøve – selv om den kom en drøy måned før hun egentlig skulle opp til prøven.

– Jeg fikk dra på en jobb vi allerede hadde fått på Toten for å gjøre utvendig arbeid. Det kom litt brått på, så jeg rakk heldigvis ikke å grue meg like mye som jeg hadde fryktet, forteller den ferske blikkenslager-svennen.

Det var imidlertid ikke en selvfølge at Ivanna skulle få fullføre lærlingtiden sin denne våren. Mange lærlinger har blitt permittert, men Kunnskapsdepartementet kom fort på banen for å sikre fremtiden til de om lag 4000 lærlingene i Norge som ble permittert som følge av korona-krisen.

Kunnskapsdepartementet fastsatte unntak fra kravene til gjennomføring av fag- og svenneprøver, slik at så mange lærlinger som mulig kan gjennomføre fag- og svenneprøver denne våren.

Våren 2020 er det mulig å avkorte læretiden. I tillegg er det anledning til å gjøre unntak fra kravene til at hele prøvenemnda må være til stede under fagprøver, svenneprøver, praksisbrevprøver og kompetanseprøver.

– Jeg var litt redd for at jeg ikke skulle få fullført lærlingtiden denne våren, så jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at jeg skulle opp til prøva, sier Ivanna.

Veien videre

Da Ivanna skulle velge yrkesretning på videregående, visste hun at hun ville jobbe med noe praktisk.

– Jeg har ikke lyst til å for eksempel sitte inne på et kontor hele dagen, men at valget falt på blikkenslager var litt tilfeldig den gangen, forteller nittenåringen, som påpeker at hun alltid har vært litt guttejente.

Da Ivanna valgte å gå blikkenslagerfaget, var hun den eneste av en klasse på 15 elever.

Selv om Ivanna nå har fått svennebrev, ønsker hun å utdanne seg videre. Hun har søkt seg inn på skole til høsten, og ønsker å videreutdanne seg til å bli fagskoleingeniør.

Del innlegget på: